Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί βερίκοκου της Πορταριάς με την εξέλιξη που θέλει τις τιμές που λαμβάνουν από τους εμπόρους να κατρακυλάνε στα 25 με 45 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 60 λεπτά το κιλό. Αν και η ποσότητα της φετινής παραγωγής κρίνεται ικανοποιητική η τιμή έχει μειωθεί σε σχέση με πέρσι και οι παραγωγοί αναμένεται να πληρωθούν από δύο μήνες έως ένα χρόνο αργότερα από τους εμπόρους.
Οι παραγωγοί της Πορταριάς νιώθουν εγκλωβισμένοι και όπως λένε αναγκάζονται να δίνουν το προϊόν στους εμπόρους προκειμένου να μην μείνει αδιάθετο. Οι ίδιοι θεωρούν πως το πρόβλημα οφείλεται και στην παρατεταμένη ακυβερνησία και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καθώς, όπως λένε, με τις τιμές να κατρακυλάνε συνεχώς δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα τους.
«Οι παραγωγοί της Πορταριάς καταστρέφονται με τις φετινές εξελίξεις», υπογράμμισε μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και βερικοπαραγωγος, Θανάσης Σταμπουλής. «Για ένα 20κιλο τσουβάλι λίπασμα δίνουμε 60 ευρώ, αν προσθέσουμε το νερό, το ρεύμα και το πετρέλαιο το κόστος εκτοξεύεται», σχολίασε και εξήγησε ότι πολλοί είναι οι αγρότες, κυρίως νέοι, που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή βερίκοκου.
Οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής είχαν υπολογίσει το κόστος για την παραγωγή βερίκοκου στα 60 λεπτά ανά κιλό. Τα βερίκοκα της Πορταριάς θα διατεθούν στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε Ρωσία και Γερμανία
Οι παραγωγοί της Πορταριάς νιώθουν εγκλωβισμένοι και όπως λένε αναγκάζονται να δίνουν το προϊόν στους εμπόρους προκειμένου να μην μείνει αδιάθετο. Οι ίδιοι θεωρούν πως το πρόβλημα οφείλεται και στην παρατεταμένη ακυβερνησία και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καθώς, όπως λένε, με τις τιμές να κατρακυλάνε συνεχώς δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα τους.
«Οι παραγωγοί της Πορταριάς καταστρέφονται με τις φετινές εξελίξεις», υπογράμμισε μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής και βερικοπαραγωγος, Θανάσης Σταμπουλής. «Για ένα 20κιλο τσουβάλι λίπασμα δίνουμε 60 ευρώ, αν προσθέσουμε το νερό, το ρεύμα και το πετρέλαιο το κόστος εκτοξεύεται», σχολίασε και εξήγησε ότι πολλοί είναι οι αγρότες, κυρίως νέοι, που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή βερίκοκου.
Οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής είχαν υπολογίσει το κόστος για την παραγωγή βερίκοκου στα 60 λεπτά ανά κιλό. Τα βερίκοκα της Πορταριάς θα διατεθούν στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε Ρωσία και Γερμανία
(Πηγή:http://www.halkidikifocus.gr/index.phpoption=com_content&view=article&id=3595:paragogoi-berikoka-xalkidiki&catid=34:epikairotita&Itemid=53#ixzz1wgfOCMFm, (Αργυρή Μαγκλάρη), Ημερομηνία Πρόσβασης: 2/6/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου